a-cook-oo

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Masło - 70 g
Ser twarogowy trzykrotnie zmielony - 750 g
Czekolada z orzechami ziemnymi - 70 g
Cukier drobny - 3 łyżeczki do herbaty
Cukier drobny - 50 g
Budyń waniliowy (lub mąka ziemniaczana) - 3 łyżki stołowe
Czekolada z orzechami - 100 g
Mąka pszenna - 50 g
Białka - 2 sztuki małe
Śmietana 30% - 100 ml
Kakao - 2 łyżki stołowe
Chałwa waniliowa lub orzechowa - 300 g
Orzechy ziemne - 1 garść
Jajka - 2 sztuki małe
Aromat waniliowy - 1 łyżeczka do herbaty
Orzechy ziemne - 1 garść
Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa
Ocena
3.33
12
Średnia 3.33 / 5 (12 głosy)
Spód
Składniki potrzebne do wykonania Spód
Masło - 70 g
Czekolada z orzechami ziemnymi - 70 g
Cukier drobny - 50 g
Mąka pszenna - 50 g
Kakao - 2 łyżki stołowe
Jajka - 2 sztuki małe
Orzechy ziemne - 1 garść
  1. 1. Formę o średnicy ok. 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175°C.
  2. 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  3. 3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Połączyć z ostudzoną czekoladą. Przesiać mąkę wraz z kakao, wsypać orzechy. W drugim naczyniu roztrzepać jajka na pianę i dodać je do czekoladowej masy. Całość wymieszać delikatnie łyżką i wyłożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 5 minut (aż pojawi się delikatna skorupka). Wyjąć spód z piekarnika.
Masa serowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa serowa
Ser twarogowy trzykrotnie zmielony - 750 g
Budyń waniliowy (lub mąka ziemniaczana) - 3 łyżki stołowe
Białka - 2 sztuki małe
Chałwa waniliowa lub orzechowa - 300 g
Aromat waniliowy - 1 łyżeczka do herbaty
Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa
  1. 1. W międzyczasie przygotować masę serową.
  2. 2. Na wolnych obrotach miksera połączyć ser z budyniem, mlekiem skondensowanym (ostrożnie wlewając), aromatem i cytryną. Powoli dodawać białka. Chałwę posiekać w drobne kawałeczki. Gdy masa serowa będzie jednolita, drewnianą łyżką dodać chałwę delikatnie mieszając. Wyłożyć masę łyżką na spód. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Wyjąć sernik, gdy będzie lekko zrumieniony.
    Na wolnych obrotach miksera połączyć ser z budyniem, mlekiem skondensowanym (ostrożnie wlewając), aromatem i cytryną. Powoli dodawać białka. 
Chałwę posiekać w drobne kawałeczki. Gdy masa serowa będzie jednolita, drewnianą łyżką dodać chałwę delikatnie mieszając. Wyłożyć masę łyżką na spód. 
Wstawić do piekarnika na 30 minut. Wyjąć sernik, gdy będzie lekko zrumieniony.
Wierzch
Składniki potrzebne do wykonania Wierzch
Cukier drobny - 3 łyżeczki do herbaty
Czekolada z orzechami - 100 g
Śmietana 30% - 100 ml
Orzechy ziemne - 1 garść
  1. 1. Kwaśną śmietanę połączyć z cukrem i wyłożyć na sernik. Wstawić z powrotem do piekarnika na 10 minut.
  2. 2. Następnie posypać wierzch orzechami i piec przez kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika do ostudzenia. Po ok. godzinie zdjąć obręcz, aby sernik mógł oddychać.
  3. 3. Przygotować polewę: czekoladę wraz z kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Polać sernik i posypać resztą orzeszków. Odstawić sernik do całkowitego ostygnięcia.
    Przygotować polewę: czekoladę wraz z kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Polać sernik i posypać resztą orzeszków. Odstawić sernik do całkowitego ostygnięcia.
Sernik chałwowy
  1. 1. 
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz