a-cook-oo

Torcik bezowy z kiwi

Torcik bezowy z kiwi
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Cukier puder - 250 g
Cytryna - 1 łyżeczka do herbaty
Cukier puder - 1 łyżka stołowa
Esencja waniliowa - wg. uznania
Mąka ziemniaczana - 1 łyżka stołowa
Kiwi - 3 sztuki
Ocena
3.35
17
Średnia 3.35 / 5 (17 głosy)
Składniki na bezę:
Składniki potrzebne do wykonania Składniki na bezę:
Cukier puder - 250 g
Cytryna - 1 łyżeczka do herbaty
Mąka ziemniaczana - 1 łyżka stołowa
  1. 1. Uwielbiam bezy, kojarzą mi się z latem. Uwielbiam je za ich kruchość i bardzo słodki smak. Bezy nigdy mi się nie nudzą. Postanowiłam połączyć bezę z puszystym kremem i kiwi, które świetnie równoważy słodki smak. Kiwi wspaniale się prezentuje i dodaje całemu torcikowi zielonej świeżości.
    Uwielbiam bezy, kojarzą mi się z latem. Uwielbiam je za ich kruchość i bardzo słodki smak. Bezy nigdy mi się nie nudzą. 

Postanowiłam połączyć bezę z puszystym kremem i kiwi, które świetnie równoważy słodki smak. Kiwi wspaniale się prezentuje i dodaje całemu torcikowi zielonej świeżości.
  2. 2. Na papierze do pieczenia odrysować 3 okręgi o średnicy 20 cm. ja użyłam do tego niewielkiego talerza. Piekarnik nagrzać do 140 stopni. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier puder i ubijać aż powstanie gładka biała masa. Dodać cytrynę i mąkę, wymieszać. Masę białkową wykładać DREWNIANĄ ŁYŻKĄ* na wcześniej odrysowane okręgi, tak, aby powstały 3 równe spody do tortu. Piec przez 1 godzinę, a po upieczeniu pozostawić bezy do wyschnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. *Białka, które nakładane są drewnianą łyżką nie opadają i nie tracą puszystości. Można to wykorzystać podczas robienia innych ciast np. sernika.
    Na papierze do pieczenia odrysować 3 okręgi o średnicy 20 cm. ja użyłam do tego niewielkiego talerza. Piekarnik nagrzać do 140 stopni. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier puder i ubijać aż powstanie gładka biała masa. Dodać cytrynę i mąkę, wymieszać. Masę białkową wykładać DREWNIANĄ ŁYŻKĄ* na wcześniej odrysowane okręgi, tak, aby powstały 3 równe spody do tortu. Piec przez 1 godzinę, a po upieczeniu pozostawić bezy do wyschnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
*Białka, które nakładane są drewnianą łyżką nie opadają i nie tracą puszystości. Można to wykorzystać podczas robienia innych ciast np. sernika.
Składniki na krem:
Składniki potrzebne do wykonania Składniki na krem:
Cukier puder - 1 łyżka stołowa
Esencja waniliowa - wg. uznania
Kiwi - 3 sztuki
  1. 1. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone oraz esencję waniliową i ubić na gładką masę. Kiwi posiekane w kosteczkę dodać do kremu i wymieszać łyżką. Nakładać krem na blaty bezowe, udekorować plasterkami kiwi. Przechowywać w lodówce.
    Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone oraz esencję waniliową i ubić na gładką masę. Kiwi posiekane w kosteczkę dodać do kremu i wymieszać łyżką. Nakładać krem na blaty bezowe, udekorować plasterkami kiwi. Przechowywać w lodówce.
Torcik bezowy z kiwi
  1. 1. 
Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
22:23, 28.11.2013
Sandy - YUM Thank you for finding and pintosg this recipe and inspiring me to try and make these deliciously, scrumptious, refreshing Fruit Pops on my own!!!They were delicious! Your pictures are so clear and colorful and vibrant which is what pushed me to re-create Thank You, your posts & Pictures are amazing! http://yimflo.com [url=http://fotrads.com]fotrads[/url] [link=http://knlmerap.com]knlmerap[/link]
Gość
13:39, 27.11.2013
I’m impressed, I ought to say. Truly soedlm do I encounter a weblog that is both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail about the head. Your thought is fantastic; the issue is something that not enough consumers are talking intelligently about. I am extremely happy that I stumbled across this in my search for some thing relating to this.