a-cook-oo

Pączki wg przepisu Babci Hani

Pączki wg przepisu Babci Hani
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Cukier - 10 łyżek stołowych
Mleko 3,2% - 2 szklanki
Drożdże - 150 g
Spirytus - 100 ml
Marmolada wieloowocowa - wg. uznania
Zapach rumowy - 1 sztuka
Olej słonecznikowy - wg. uznania
Ocena
4.08
13
Średnia 4.08 / 5 (13 głosy)
Składniki potrzebne do wykonania
Cukier - 10 łyżek stołowych
Mleko 3,2% - 2 szklanki
Drożdże - 150 g
Spirytus - 100 ml
Marmolada wieloowocowa - wg. uznania
Zapach rumowy - 1 sztuka
Olej słonecznikowy - wg. uznania
  1. 1. Te pączki to absolutny hit, i smakują nieziemsko! Kto miał okazję ich spróbować nie zaprzeczy. I co z tego, że pączki tuczą? Że są kaloryczne? Że tłuste? Od czasu do czasu trudno sobie odmówić tego przysmaku, np. pączek i kakao na śniadanie. A już szczególnie trudno powiedzieć pączkom „NIE!” w tłusty czwartek. Do lata zostało jeszcze trochę czasu więc każdy zdąży zrzucić pączkowe kilogramy.
    Te pączki to absolutny hit, i smakują nieziemsko! Kto miał okazję ich spróbować nie
zaprzeczy. I co z tego, że pączki tuczą? Że są kaloryczne? Że tłuste? Od czasu do czasu
trudno sobie odmówić tego przysmaku, np. pączek i kakao na śniadanie. A już szczególnie
trudno powiedzieć pączkom „NIE!” w tłusty czwartek. Do lata zostało jeszcze trochę czasu
więc każdy zdąży zrzucić pączkowe kilogramy.
  2. 2. Mąkę przesiać do dużej miski. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić na małym ogniu. Żółtka ubić z cukrem na kogel mogel (masa musi być jasno żółta, ja ubijałam ok. 3 min.). Wyrośnięte drożdże i kogel mogel dodać do mąki i wymieszać. Gdy składniki się połączą dodać roztopione ciepłe masło, zapach (wybierz swój ulubiony) i spirytus. Wyrabiać około 15 minut, aż ciasto będzie bez problemu odklejać się od rąk. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować małe krążki, na środek nakładać marmoladę i sklejać ciasto. Najłatwiej będzie odklejać kawałki ciasta po posmarowaniu rąk olejem. Posklejane pączki odstawić w ciepłym miejscu, tak, aby ciasto mogło ponownie wyrosnąć. W tym czasie w dużym garnku rozgrzać olej. Najlepiej rozgrzewać olej na małym ogniu. Do oleju polecam dodać jeszcze kieliszek spirytusu, wtedy pączki nie będą tak chłonąć tłuszczu. Babcia ma też swój tajny sposób na to żeby pączki się nie paliły - do oleju wkłada małego obranego ziemniaka. Pączki należy smażyć aż się zarumienią po obu stronach. Odłożyć na papierowym ręczniku kuchennym, aby pozbyć się resztek cukru. Dekorować według uznania, można posypać cukrem pudrem, albo polać lukrem, ja swoich nie dekorowałam bo właśnie takie lubią najbardziej domownicy.
    Mąkę przesiać do dużej miski. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru
i łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić na małym ogniu. Żółtka ubić z
cukrem na kogel mogel (masa musi być jasno żółta, ja ubijałam ok. 3 min.). Wyrośnięte
drożdże i kogel mogel dodać do mąki i wymieszać. Gdy składniki się połączą dodać
roztopione ciepłe masło, zapach (wybierz swój ulubiony) i spirytus. Wyrabiać około 15
minut, aż ciasto będzie bez problemu odklejać się od rąk. Pozostawić w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować małe krążki, na środek nakładać marmoladę
i sklejać ciasto. Najłatwiej będzie odklejać kawałki ciasta po posmarowaniu rąk olejem.
Posklejane pączki odstawić w ciepłym miejscu, tak, aby ciasto mogło ponownie wyrosnąć.
W tym czasie w dużym garnku rozgrzać olej. Najlepiej rozgrzewać olej na małym ogniu. Do
oleju polecam dodać jeszcze kieliszek spirytusu, wtedy pączki nie będą tak chłonąć tłuszczu.
Babcia ma też swój tajny sposób na to żeby pączki się nie paliły - do oleju wkłada małego
obranego ziemniaka. Pączki należy smażyć aż się zarumienią po obu stronach. Odłożyć na
papierowym ręczniku kuchennym, aby pozbyć się resztek cukru. Dekorować według uznania,
można posypać cukrem pudrem, albo polać lukrem, ja swoich nie dekorowałam bo właśnie
takie lubią najbardziej domownicy.
Pączki wg przepisu Babci Hani
  1. 1. 
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz