a-cook-oo

Szampański tort truskawkowy

Szampański tort truskawkowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Jajka - 4 sztuka średnia
Truskawka - 250 g
Śmietana 30% - 500 ml
Czekolada gorzka - 100 g
Cukier puder - 100 g
Cukier puder - 1 szklanka
Mleko - 0.5 cup
Śmietana 30% - 100 ml
Żelatyna - 2 łyżeczki do herbaty
Ser Mascarpone - 500 g
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka do herbaty
Truskawka - 500 g
Sól - 1 szczypta
Szampan różowy - 1 szklanka
Ocena
3.9
21
Średnia 3.9 / 5 (21 głosy)
Biszkopt
Składniki potrzebne do wykonania Biszkopt
Jajka - 4 sztuka średnia
Cukier puder - 100 g
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka do herbaty
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Tortownice wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Po upieczeniu, aby nadać odpowiednią strukturę ciasta, należy upuścić formę z wysokości ok. 0,5m. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika z otwartymi drzwiczkami do czasu, aż ciasto wystygnie. Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
    Piekarnik nagrzać do 180st.C. Tortownice wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Po upieczeniu, aby nadać odpowiednią strukturę ciasta, należy upuścić formę z wysokości ok. 0,5m. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika z otwartymi drzwiczkami do czasu, aż ciasto wystygnie. Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Krem
Składniki potrzebne do wykonania Krem
Śmietana 30% - 500 ml
Cukier puder - 1 szklanka
Mleko - 0.5 cup
Żelatyna - 2 łyżeczki do herbaty
Ser Mascarpone - 500 g
Truskawka - 500 g
Szampan różowy - 1 szklanka
  1. 1. W połowie filiżanki ciepłego mleka rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania masy. Bardzo zimną śmietankę kremową ubić wraz z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać lekko ciepłą żelatynę. Następnie dodawać po łyżce sera mascarpone, ostrożnie mieszając. Dodać 2/3 szklanki szampana, delikatnie połączyć składniki. Wstawić do lodówki. Przekroić ostudzony biszkopt w poprzek na dwa blaty. Nasączyć je pozostałą ilością szampana. Truskawki pokroić na połówki i ułożyć na pierwszej warstwie biszkoptu. Wyłożyć połowę ilości kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Wyłożyć pozostałą ilość kremu na wierzch tortu. Pozwolić by krem powoli spływał, żelatyna sprawi, że krem zastygnie. Wstawić do lodówki.
    W połowie filiżanki ciepłego mleka rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania masy. Bardzo zimną śmietankę kremową ubić wraz z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodać lekko ciepłą żelatynę. Następnie dodawać po łyżce sera mascarpone, ostrożnie mieszając. Dodać 2/3 szklanki szampana, delikatnie połączyć składniki. Wstawić do lodówki. Przekroić ostudzony biszkopt w poprzek na dwa blaty. Nasączyć je pozostałą ilością szampana. Truskawki pokroić na połówki i ułożyć na pierwszej warstwie biszkoptu. Wyłożyć połowę ilości kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Wyłożyć pozostałą ilość kremu na wierzch tortu. Pozwolić by krem powoli spływał, żelatyna sprawi, że krem zastygnie. Wstawić do lodówki.
Dekoracja
Składniki potrzebne do wykonania Dekoracja
Truskawka - 250 g
Czekolada gorzka - 100 g
Śmietana 30% - 100 ml
  1. 1. W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietanką. Wymieszać do połączenia składników, zestawić z ognia. W lekko przestudzonej czekoladzie maczać całe truskawki wraz z szypułkami i układać promieniście na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki do czasu podania (najlepiej na parę godzin).
    W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietanką. Wymieszać do połączenia składników, zestawić z ognia. W lekko przestudzonej czekoladzie maczać całe truskawki wraz z szypułkami i układać promieniście na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki do czasu podania (najlepiej na parę godzin).
Szampański tort truskawkowy
  1. 1. Tort jest przepyszny i sprawdzi się na każdym uroczystym spotkaniu. Smacznego!!!
    Tort jest przepyszny i sprawdzi się na każdym uroczystym spotkaniu. Smacznego!!!
Komentarze (3) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
19:25, 03.07.2014
Piękny, a te truskawki w czekoladzie, brak słów :)))
Gość
12:21, 17.05.2012
Robiłam!! Tort wyszedł pyszny, zginął cały od razu ;) W czerwcu robie jeszcze raz :))
Gość
22:07, 03.05.2012
Rewelacja!!! Do takiego ciasta to Szampan lub Prosecco! Dzięki. Tort jest naprawdę suuuper! Pyszny przepis na lato:)