a-cook-oo

Lekki deser malinowy

Lekki deser malinowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Malina - 450 g
Ser Mascarpone - 100 g
Cukier puder - 35 g
Cukier - 0.5 szklanki
Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa
Żelatyna - 15 g
Ocena
3.61
23
Średnia 3.61 / 5 (23 głosy)
Masa malinowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa malinowa
Malina - 450 g
Cukier - 0.5 szklanki
Żelatyna - 15 g
  1. 1. Maliny rozmrozić w temperaturze pokojowej, zmiksować w blenderze, oddzielić za pomocą sitka pestki, tak aby uzyskać ok. 300g musu (pozostawiając ok. 1/3 ilości pestek). Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, wymieszać i zalać gorącą wodą do 2/3 szklanki. Odstawić do przestygnięcia. Zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier. Wymieszać z masą malinową. Odłożyć 2/3 szklanki na polewę. Przestudzoną żelatynę dodać do masy malinowej. W kąpieli wodnej połączyć jogurt z masą malinową, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Wypełnić miseczki masą i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Aby wyjąć deser z miseczek, należy zanurzyć je na krótką chwilę w pojemniku z gorącą wodą. Po wyjęciu ułożyć na półmiskach. Polać po bokach sosem malinowym.
    Maliny rozmrozić w temperaturze pokojowej, zmiksować w blenderze, oddzielić za pomocą sitka pestki, tak aby uzyskać ok. 300g musu (pozostawiając ok. 1/3 ilości pestek). Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, wymieszać i zalać gorącą wodą do 2/3 szklanki. Odstawić do przestygnięcia. Zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier. Wymieszać z masą malinową. Odłożyć 2/3 szklanki na polewę. Przestudzoną żelatynę dodać do masy malinowej. W kąpieli wodnej połączyć jogurt z masą malinową, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Wypełnić miseczki masą i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Aby wyjąć deser z miseczek, należy zanurzyć je na krótką chwilę w pojemniku z gorącą wodą. Po wyjęciu ułożyć na półmiskach. Polać po bokach sosem malinowym.
Krem mascarpone
Składniki potrzebne do wykonania Krem mascarpone
Ser Mascarpone - 100 g
Cukier puder - 35 g
Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa
  1. 1. Wymieszać podane składniki na krem. Nałożyć po łyżeczce na wierzch deseru
    Wymieszać podane składniki na krem. Nałożyć po łyżeczce na wierzch deseru
Lekki deser malinowy
  1. 1. Podawany do romantycznej kolacji, można udekorować płatkami róż.
    Podawany do romantycznej kolacji, można udekorować płatkami róż.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz