a-cook-oo

Sernik cytrynowy z lemon curd

Sernik cytrynowy z lemon curd
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ser twarogowy trzykrotnie zmielony - 750 g
Jajka - 3 sztuki
Masło - 60 g
Cukier puder - 1 szklanka
Ser Mascarpone - 250 g
Sok z cytryny - 3 sztuki
Budyń waniliowy - 3 łyżki stołowe
Masło - 50 g
Jajka - 4 sztuki
Skórka z cytryny - 1 łyżka stołowa
Cytryna - 3 sztuki
Aromat cytrynowy - wg. uznania
Śmietana 36% - 2 łyżki stołowe
Cukier puder - 4 łyżki stołowe
Ocena
3.92
25
Średnia 3.92 / 5 (25 głosy)
Spód
Składniki potrzebne do wykonania Spód
Masło - 60 g
  1. 1. Wszystkie składniki na sernik (prócz cytryny) należy ocieplić do temperatury pokojowej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175C. Kratkę ustawić na środkowej wysokości, piec góra-dół.
  2. 2. Ciasteczka pokruszyć na drobny piasek. Masło roztopić i wymieszać z ciasteczkami. Wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki.
    Ciasteczka pokruszyć na drobny piasek. Masło roztopić i wymieszać z ciasteczkami. Wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki.
Masa serowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa serowa
Ser twarogowy trzykrotnie zmielony - 750 g
Ser Mascarpone - 250 g
Budyń waniliowy - 3 łyżki stołowe
Jajka - 4 sztuki
Cytryna - 3 sztuki
Aromat cytrynowy - wg. uznania
Śmietana 36% - 2 łyżki stołowe
Cukier puder - 4 łyżki stołowe
  1. 1. Na tarce z drobnymi oczkami zetrzeć skórkę (tylko żółtą część) z zimnych cytryn (skórka schodzi o wiele łatwiej z zimnej, twardej cytryny). Odłożyć cytryny do osiągnięcia temperatury pokojowej (z miękkich cytryn łatwiej wycisnąć sok).
    Na tarce z drobnymi oczkami zetrzeć skórkę (tylko żółtą część) z zimnych cytryn (skórka schodzi o wiele łatwiej z zimnej, twardej cytryny). Odłożyć cytryny do osiągnięcia temperatury pokojowej (z miękkich cytryn łatwiej wycisnąć sok).
  2. 2. Do misy miksera wyłożyć ser twarogowy oraz mascarpone, mieszać na średnich obrotach. Dodać 3 łyzki budyniu, wymieszać. Cały czas mieszając, wlewać małym strumieniem mleko skondensowane. Następnie dodawać po jednym jajku, odczekując po każdym ok. 30 sekund, mieszać do uzyskania jednolitej masy. W miseczce wymieszać kremówkę z cukrem pudrem, aromatem cytrynowym oraz skórką cytryny, przełożyć do misy miksera i delikatnie wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką. Wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika na 60 minut. Po tym czasie przestudzić sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Polewa lemon curd
Składniki potrzebne do wykonania Polewa lemon curd
Jajka - 3 sztuki
Cukier puder - 1 szklanka
Sok z cytryny - 3 sztuki
Masło - 50 g
Skórka z cytryny - 1 łyżka stołowa
  1. 1. W międzyczasie przygotować lemon curd. W rondelku zagotować niewielką ilość wody. Do metalowej miseczki wbić jajka, roztrzepać rózgą razem z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryn. Ustawić miseczkę na rondelku z wrzącą wodą. Cały czas mieszać, aby uniknąć ścięcia białek, aż do uzyskania gęstego kremu (ok. 10 minut). Zdjąć z ognia. Rozpuścić w misce z kremem masło, dodać skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Przykryć folią, aby krem nie ściął się z wierzchu, odstawić do ostygnięcia. Wyłożyć krem cytrynowy na przestudzony sernik.
    W międzyczasie przygotować lemon curd. W rondelku zagotować niewielką ilość wody. Do metalowej miseczki wbić jajka, roztrzepać rózgą razem z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryn. Ustawić miseczkę na rondelku z wrzącą wodą. Cały czas mieszać, aby uniknąć ścięcia białek, aż do uzyskania gęstego kremu (ok. 10 minut). Zdjąć z ognia. Rozpuścić w misce z kremem masło, dodać skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Przykryć folią, aby krem nie ściął się z wierzchu, odstawić do ostygnięcia. Wyłożyć krem cytrynowy na przestudzony sernik.
  2. 2. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po zastygnięciu polewy, zdjąć obręcz tortownicy. Smacznego!
Sernik cytrynowy z lemon curd
  1. 1. 
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz