a-cook-oo

Czekoladowa Pavlova z granatami

Czekoladowa Pavlova z granatami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Cukier puder - 250 g
Ser Mascarpone - 250 g
Kakao w proszku - 2 łyżki stołowe
Cukier puder - 1 łyżka stołowa
Czekolada gorzka - 45 g
Aromat waniliowy - wg. uznania
Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa
Granat - 2 sztuka duża
Sól - 1 szczypta
Czekolada gorzka - 30 g
Ocena
4.12
25
Średnia 4.12 / 5 (25 głosy)
Beza
Składniki potrzebne do wykonania Beza
Cukier puder - 250 g
Kakao w proszku - 2 łyżki stołowe
Czekolada gorzka - 45 g
Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Rozgrzać piekarnik do 180C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim kształt serca. Czekoladę drobno posiekać. Białka ubić ze szczyptą soli na pół sztywno, ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru pudru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Delikatnie wsypać do masy czekoladę oraz przesiane kakao. Dodać sok z cytryny. Ostrożnie wymieszać i wyłożyć drewnianą łyżką na blachę, formując kształt serca. Wygładzić. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 150C. Piec 1 godzinę, aż beza będzie krucha z zewnątrz, ale delikatna w środku. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
    Rozgrzać piekarnik do 180C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim kształt serca. Czekoladę drobno posiekać. Białka ubić ze szczyptą soli na pół sztywno, ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru pudru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Delikatnie wsypać do masy czekoladę oraz przesiane kakao. Dodać sok z cytryny. Ostrożnie wymieszać i wyłożyć drewnianą łyżką na blachę, formując kształt serca. Wygładzić. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 150C. Piec 1 godzinę, aż beza będzie krucha z zewnątrz, ale delikatna w środku. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Wierzch
Składniki potrzebne do wykonania Wierzch
Ser Mascarpone - 250 g
Cukier puder - 1 łyżka stołowa
Aromat waniliowy - wg. uznania
Granat - 2 sztuka duża
Czekolada gorzka - 30 g
  1. 1. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone oraz aromat i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na schłodzoną bezę.
    W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone oraz aromat i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na schłodzoną bezę.
  2. 2. Wyskubać z granatów ziarenka i wyłożyć je na krem. Zetrzeć czekoladę na tarce i posypać nią niedbale wierzch bezy. Rozkoszować się delikatnym i słodkim smakiem bezy połączonym z lekko kwaskowatym granatem. Przechowywać w lodówce.
    Wyskubać z granatów ziarenka i wyłożyć je na krem. Zetrzeć czekoladę na tarce i posypać nią niedbale wierzch bezy. Rozkoszować się delikatnym i słodkim smakiem bezy połączonym z lekko kwaskowatym granatem. Przechowywać w lodówce.
Czekoladowa Pavlova z granatami
  1. 1. 
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz