a-cook-oo

Mazurek malinowo-pistacjowy

Mazurek malinowo-pistacjowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Dżem malinowy - 280 g
Pistacje łuskane - 50 g
Mąka pszenna - 220 g
Cytryna - 0.5 sztuki
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki stołowe
Śmietana 36% - 200 g
Masło - 125 g
Woda - 4 łyżki stołowe
Żółtko jaja kurzego - 1 sztuka duża
Cukier puder - 60 g
Sól - 1 szczypta
Ocena
3.74
23
Średnia 3.74 / 5 (23 głosy)
Kruchy spód
Składniki potrzebne do wykonania Kruchy spód
Mąka pszenna - 220 g
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki stołowe
Masło - 125 g
Żółtko jaja kurzego - 1 sztuka duża
Cukier puder - 60 g
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Piekarnik rozgrzać do 180C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło, cukier, żółtko i sól. Posiekać nożem wszystkie składniki, następnie szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto (odłożyć 1/5 ilości ciasta) i rozwałkować na grubość 0,5cm na podsypanej mąką stolnicy. Z pozostałej ilości ciasta uformować i wykleić brzegi. Widelcem nakłuć spód, a na brzegach ciasta poodciskać jego ząbki. Przełożyć ciasto na blachę i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Ostudzić na kratce.
    Piekarnik rozgrzać do 180C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło, cukier, żółtko i sól. Posiekać nożem wszystkie składniki, następnie szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto (odłożyć 1/5 ilości ciasta) i rozwałkować na grubość 0,5cm na podsypanej mąką stolnicy. Z pozostałej ilości ciasta uformować i wykleić brzegi. Widelcem nakłuć spód, a na brzegach ciasta poodciskać jego ząbki. Przełożyć ciasto na blachę i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Ostudzić na kratce.
Masa kajmakowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa kajmakowa
Śmietana 36% - 200 g
  1. 1. Puszkę mleka skondensowanego wstawić do garnka (tak, aby cała była przykryta wodą, co jakiś czas należy dolewać wodę) i gotować pod przykryciem przez 2 godziny. Wyjąć puszkę, otworzyć po kilku minutach i odstawić do przestudzenia. Mikserem ubić na sztywno kremówkę. Dodawać po łyżce schłodzonego kajmaku i delikatnie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć na ostudzony spód.
    Puszkę mleka skondensowanego wstawić do garnka (tak, aby cała była przykryta wodą, co jakiś czas należy dolewać wodę) i gotować pod przykryciem przez 2 godziny. Wyjąć puszkę, otworzyć po kilku minutach i odstawić do przestudzenia. Mikserem ubić na sztywno kremówkę. Dodawać po łyżce schłodzonego kajmaku i delikatnie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć na ostudzony spód.
Mus malinowy
Składniki potrzebne do wykonania Mus malinowy
Dżem malinowy - 280 g
Cytryna - 0.5 sztuki
Woda - 4 łyżki stołowe
  1. 1. W garnuszku wymieszać dżem z wodą i podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać sok z cytryny. Gotować, aż masa zgęstnieje. Przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki. Wykładać mus łyżeczką na krem kajmakowy, następnie wykałaczką zataczać ósemki, tworząc nieregularne wzorki.
    W garnuszku wymieszać dżem z wodą i podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać sok z cytryny. Gotować, aż masa zgęstnieje. Przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki. Wykładać mus łyżeczką na krem kajmakowy, następnie wykałaczką zataczać ósemki, tworząc nieregularne wzorki.
Posypka
Składniki potrzebne do wykonania Posypka
Pistacje łuskane - 50 g
  1. 1. Całość posypać posiekanymi pistacjami. Przechowywać w chłodnym miejscu.
    Całość posypać posiekanymi pistacjami. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Mazurek malinowo-pistacjowy
  1. 1. 
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz