a-cook-oo

Mazurek czekoladowo-waniliowy

Mazurek czekoladowo-waniliowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Mąka pszenna - 250 g
Czekolada gorzka 70% - 150 g
Mąka ziemniaczana - 3 łyżki stołowe
Cukier brązowy - 1 łyżka stołowa
Śmietana 30% - 100 ml
Sól - 1 szczypta
Masło - 150 g
Masło - 1 łyżka stołowa
Likier kakaowo-waniliowy Baileys - 2 łyżki stołowe
Cukier puder - 100 g
Wanilia - 3 laski
Mąka ziemniaczana - 1 łyżka stołowa
Kakao w proszku - 2 łyżki stołowe
Sok z cytryny - 1 łyżeczka do herbaty
Sól - 1 szczypta
Aromat waniliowy - wg. uznania
Kakao w proszku - 1 łyżeczka do herbaty
Ocena
3.52
31
Średnia 3.52 / 5 (31 głosy)
Kruchy spód
Składniki potrzebne do wykonania Kruchy spód
Mąka pszenna - 250 g
Mąka ziemniaczana - 3 łyżki stołowe
Masło - 150 g
Kakao w proszku - 2 łyżki stołowe
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier, kakao i sól. Posiekać nożem składniki, następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować 2 kule: z 1/4 oraz z 3/4 ilości ciasta. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Większą porcję rozwalkować na grubość 0,5cm na podsypanej mąką stolnicy. Z pozostałej ilości ciasta uformować i wykleić brzegi. Widelcem nakłuć spód, a na brzegach ciasta poodciskać jego ząbki. Przełożyć ciasto na wyłożoną papierem blachę i wstawić na ok. 25 minut do rozgrzanego do 180C piekarnika. Ostudzić na kratce.
    Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier, kakao i sól. Posiekać nożem składniki, następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować 2 kule: z 1/4 oraz z 3/4 ilości ciasta. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Większą porcję rozwalkować na grubość 0,5cm na podsypanej mąką stolnicy. Z pozostałej ilości ciasta uformować i wykleić brzegi. Widelcem nakłuć spód, a na brzegach ciasta poodciskać jego ząbki. Przełożyć ciasto na wyłożoną papierem blachę i wstawić na ok. 25 minut do rozgrzanego do 180C piekarnika. Ostudzić na kratce.
Masa kajmakowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa kajmakowa
Cukier brązowy - 1 łyżka stołowa
Masło - 1 łyżka stołowa
Wanilia - 3 laski
  1. 1. Do rondelka z grubym dnem wlać skondensowane mleko, dodać cukier, masło oraz ziarenka wanilii. Podgrzewać ciągle mieszając aż masa się połączy i zgęstnieje (ok. 10 minut). Przełożyć na spód ciasta i poczekać aż zastygnie.
Masa czekoladowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa czekoladowa
Czekolada gorzka 70% - 150 g
Śmietana 30% - 100 ml
Likier kakaowo-waniliowy Baileys - 2 łyżki stołowe
  1. 1. W drugim rondelku rozpuścić czekoladę ze śmietanką, dodać likier i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Polać warstwę kajmakową.
    W drugim rondelku rozpuścić czekoladę ze śmietanką, dodać likier i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Polać warstwę kajmakową.
Posypka
Składniki potrzebne do wykonania Posypka
Sól - 1 szczypta
Cukier puder - 100 g
Mąka ziemniaczana - 1 łyżka stołowa
Sok z cytryny - 1 łyżeczka do herbaty
Aromat waniliowy - wg. uznania
Kakao w proszku - 1 łyżeczka do herbaty
  1. 1. Białka ubić ze szczyptą soli na pół sztywno, ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru pudru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać mąkę, sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką i nakładać do rękawa cukierniczego. Wyciskać małe beziki na wyłożoną papierem blachę. Wstawić do nagrzanego do 140C piekarnika i piec przez 35 minut. Odstawić do wystygnięcia. Posypać ciasto pokruszonymi bezikami oraz przesianym kakao. Przechowywać w chłodnym miejscu. Kruche ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
    Białka ubić ze szczyptą soli na pół sztywno, ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru pudru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać mąkę, sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką i nakładać do rękawa cukierniczego. Wyciskać małe beziki na wyłożoną papierem blachę. Wstawić do nagrzanego do 140C piekarnika i piec przez 35 minut. Odstawić do wystygnięcia. Posypać ciasto pokruszonymi bezikami oraz przesianym kakao. Przechowywać w chłodnym miejscu. Kruche ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
Mazurek czekoladowo-waniliowy
  1. 1. 
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz