a-cook-oo

Faworki

Faworki
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Mąka pszenna - 300 g
Sól - 1 szczypta
Cukier puder - wg. uznania
Ocena
3.76
25
Średnia 3.76 / 5 (25 głosy)
Faworki
  1. 1. Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy na gładka masę. Po zagnieceniu mocno bić ciasto wałkiem (jak macie gorszy dzień to można się porządnie wyżyć na tym cieście ;) ). Schłodzić w lodówce, ok 30 min.
  2. 2. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, wycinać z niego prostokąty o wymiarach ok 10x 3 cm, każdy prostokąt naciąć w środku (ok 2 cm linia), jeden koniec przekładać przez dziurkę, tak aby ciasto sie zawinęło. Tak przygotowane faworki smażyć na patelni na głębokim oleju. Przekręcać jak się zarumienią. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem dla smaku.
    Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, wycinać z niego prostokąty o wymiarach ok 10x 3 cm, każdy prostokąt naciąć w środku (ok 2 cm linia), jeden koniec przekładać przez dziurkę, tak aby ciasto sie zawinęło. Tak przygotowane faworki smażyć na patelni na głębokim oleju. Przekręcać jak się zarumienią. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem dla smaku.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz