a-cook-oo

Bananowy murzynek z migdałowym krokantem

Bananowy murzynek z migdałowym krokantem
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Mąka pszenna - 200 g
Cukier brązowy - 100 g
Migdały zmielone - 50 g
Masło - 150 g
Jaja kurze - 2 sztuka duża
Cukier brązowy - 120 g
Banan - 300 g
Aromat migdałowy - wg. uznania
Cynamon mielony - 1 łyżeczka do herbaty
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka do herbaty
Soda oczyszczona - 0.5 łyżeczki do herbaty
Sól - 1 szczypta
Ocena
3.52
27
Średnia 3.52 / 5 (27 głosy)
Ciasto
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto
Mąka pszenna - 200 g
Masło - 150 g
Jaja kurze - 2 sztuka duża
Cukier brązowy - 120 g
Banan - 300 g
Aromat migdałowy - wg. uznania
Cynamon mielony - 1 łyżeczka do herbaty
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka do herbaty
Soda oczyszczona - 0.5 łyżeczki do herbaty
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Formę 28x23cm wysmarować odrobiną masła i oprószyć mąką.
  2. 2. Mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wymieszać w misce. Banany rozetrzeć na gładką masę,
    Mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wymieszać w misce. Banany rozetrzeć na gładką masę,
  3. 3. W innej dużej misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę, przy użyciu miksera nastawionego na średnie obroty. Dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Skropić aromatem migdałowym. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian składniki suche oraz banany. Na koniec wmieszać delikatnie wiórki czekoladowe (może to być starta czekolada lub chocolate chips). Wstawić do piekarnika i w międzyczasie przygotować krokant.
    W innej dużej misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę, przy użyciu miksera nastawionego na średnie obroty. Dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Skropić aromatem migdałowym. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian składniki suche oraz banany. Na koniec wmieszać delikatnie wiórki czekoladowe (może to być starta czekolada lub chocolate chips). Wstawić do piekarnika i w międzyczasie przygotować krokant.
Krokant
Składniki potrzebne do wykonania Krokant
Cukier brązowy - 100 g
Migdały zmielone - 50 g
  1. 1. Zmielone drobno migdały wymieszać dokładnie z cukrem.
  2. 2. Po 10 minutach pieczenia, wyjąć ciasto i posypać migdałową mieszanką. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne 20-25minut do "suchego patyczka". Wyjąc do ostudzenia. Podawać z kawą bądź ciepłym mlekiem. Smacznego!
    Po 10 minutach pieczenia, wyjąć ciasto i posypać migdałową mieszanką. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne 20-25minut do
Bananowy murzynek z migdałowym krokantem
  1. 1. 
Komentarze (3) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
08:29, 28.11.2013
Ależ apetycznie brzmi ten pzepris. Że nie wspomnę o zdjęciach.Już miałam ochotę biec po żurawiny do sklepu ale......... Skąd ja mam wziąć cukier palmowy? Przyznam się szczerze, że pierwszy raz słyszę o takowym. W mojej dziurze to tylko oczy wytrzeszczają jak pytam o niektf3re produkty
Gość
04:04, 28.11.2013
Zawszepolka, myślę ,że oba ,każdy jest inny ,ale oba przepyszne:DKasiac,tak myślę tak samo jak ty człowiek dudjawoie się takich rzeczy na tych blogach....Ja tez o takim cukrze dowiedziałam się z z blogu :DMara,bardzo się ciesze ,mam tylko nadzieje że będzie smakować. http://chpvkoccflu.com [url=http://qwthyf.com]qwthyf[/url] [link=http://fqiphil.com]fqiphil[/link]
Gość
16:34, 25.11.2013
To teraz donoszę ofjicalnie: dżem wykonałam. I choć ten intrygujący cuker palmowy zastąpiłam brązowym - wyszły cudne, kwaskowe, aromatyczne konfitury. Świetne są, bo pasują zarf3wno na kanapkę, jak i dodatek do czegoś bardziej wytrawnego. :) Chciałam jeszcze dodać Margot, że poraz pierwszy zmierzyłam się z żurawiną i od razu strzał w dziesiątkę. :) Dziękuję za przepis. :)