a-cook-oo

Czekoladowy tort z masłem orzechowym

Czekoladowy tort z masłem orzechowym
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Jaja kurze - 5 sztuk
Ser Mascarpone - 500 g
Cukier - 100 g
Masło - 2 łyżki stołowe
Cukier puder - 100 g
Czekolada gorzka - 200 g
Cukier puder - 120 g
Czekolada gorzka - 50 g
Cukier waniliowy - 2 łyżki stołowe
Konfitura malinowa - 400 g
Cukier puder - 1 szklanka
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka do herbaty
Woda - 1 szklanka
Sól - 1 szczypta
Cukier - 1 łyżka stołowa
Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa
Sok malinowy - 1 łyżka stołowa
Ocena
3.48
23
Średnia 3.48 / 5 (23 głosy)
Biszkopt kakaowy
Składniki potrzebne do wykonania Biszkopt kakaowy
Jaja kurze - 5 sztuk
Cukier puder - 120 g
Cukier waniliowy - 2 łyżki stołowe
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka do herbaty
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, kakao, dodać proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownic, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Po upieczeniu, aby nadać odpowiednią strukturę ciasta, należy upuścić formę z wysokości ok. 0,5m. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika z otwartymi drzwiczkami do czasu, aż ciasto wystygnie. Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
    Piekarnik nagrzać do 180st.C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, kakao, dodać proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownic, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut. Po upieczeniu, aby nadać odpowiednią strukturę ciasta, należy upuścić formę z wysokości ok. 0,5m. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika z otwartymi drzwiczkami do czasu, aż ciasto wystygnie. Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Przełożenie
Składniki potrzebne do wykonania Przełożenie
Ser Mascarpone - 500 g
Cukier puder - 100 g
Czekolada gorzka - 50 g
Konfitura malinowa - 400 g
Woda - 1 szklanka
Cukier - 1 łyżka stołowa
Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa
Sok malinowy - 1 łyżka stołowa
  1. 1. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Rozpuścić w wodzie cukier, sok z cytryny oraz sok malinowy, wymieszać i nasączyć blaty biszkoptu.
  2. 2. Ser mascarpone wymieszać z masłem orzechowym oraz posiekaną czekoladą. W drugim naczyniu ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem. delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
    Ser mascarpone wymieszać z masłem orzechowym oraz posiekaną czekoladą. W drugim naczyniu ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem. delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
  3. 3. Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 masy orzechowej, przykryć drugim blatem. Wyłożyć konfiturę malinową, przykryć kolejnym blatem. Wyłożyć pozostałą ilość masy, wysmarować wierzch oraz boki. Wstawić do lodówki.
Wierzch
Składniki potrzebne do wykonania Wierzch
Cukier - 100 g
Masło - 2 łyżki stołowe
Czekolada gorzka - 200 g
Cukier puder - 1 szklanka
  1. 1. Rozpuścić masło na patelni. Dodać cukier i posiekane orzechy (niesolone!). Zrumienić i wyłożyć na wytłuszczoną blachę. Po wystygnięciu pokruszyć.
  2. 2. W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietaną kremówką, dodać cukier i wymieszać.
    W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietaną kremówką, dodać cukier i wymieszać.
  3. 3. Gdy polewa ostygnie, polać tort, a następnie posypać orzechową kruszonką. Wstawić do lodówki do czasu podania. Smacznego!
Czekoladowy tort z masłem orzechowym
  1. 1. 
Komentarze (3) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Maljoaata
13:26, 08.06.2012
Dzieki za odpowiedz, na opewno sprobuje i dam znac jaki byl tego efekt.
a-cook-oo
23:12, 07.06.2012
Dokładnie tak należy zrobić :) Najlepiej położyć w kuchni na podłodze grubszą ściereczkę i upuścić na nią tortownicę, trzymając ją na wysokości kolan. Nie należy się tego obawiać, biszkoptowi nic się nie stanie, a nada mu to zbitą, ale nadal puszystą strukturę - biszkopt będzie równy, nie opadnie. Pozdrawiamy serdecznie!
Maljoaata
20:25, 07.06.2012
Mam wielka chec zrobic ten tort, ale..... Nie wiem czy mam doslownie rozumiec wskazowke "należy upuścić formę z wysokości ok. 0,5m. " Nigdy przed tem nie spotkalam sie z tego typu procedura jesli chodzi o swiezo upieczone ciasto. Boje sie, ze ono mi sie rozleci na kawalki kiedy to zrobie. A moze nastapila jakas pomylka? Bardzo prosze o dokladniejsze wyjasnienie tego okreslenia. Pozdrawiam