a-cook-oo

Sernik z musem truskawkowym

Sernik z musem truskawkowym
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Herbatniki - 160 g
Ser twarogowy trzykrotnie mielony - 1 kg
Śmietana 30% - 400 g
Truskawka - 500 g
Masło - 50 g
Cukier puder - 50 g
Czekolada biała - 50 g
Budyń waniliowy - 3 łyżki stołowe
Masło - 50 g
Likier Cointreau - 2 łyżki stołowe
Czekolada biała - 150 g
Cytryna - 0.5 sztuki
Truskawka - 350 g
Aromat waniliowy - wg. uznania
Cukier puder - 3 łyżki stołowe
Miód - 2 łyżki stołowe
Ocena
3.68
31
Średnia 3.68 / 5 (31 głosy)
Spód
Składniki potrzebne do wykonania Spód
Herbatniki - 160 g
Masło - 50 g
Czekolada biała - 50 g
  1. 1. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st. C.
  2. 2. Herbatniki pokruszyć w misce na drobny piasek. Rozpuścić masło z czekoladą (w gorącej kąpieli lub w mikrofali) i przelać do pokruszonych herbatników. Wymieszać, przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki.
    Herbatniki pokruszyć w misce na drobny piasek. Rozpuścić masło z czekoladą (w gorącej kąpieli lub w mikrofali) i przelać do pokruszonych herbatników. Wymieszać, przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Masa serowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa serowa
Ser twarogowy trzykrotnie mielony - 1 kg
Budyń waniliowy - 3 łyżki stołowe
Cytryna - 0.5 sztuki
Aromat waniliowy - wg. uznania
  1. 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera wyłożyć ser, dodać mąkę i wlewać stopniowo skondensowane mleko, miksując składniki na średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym białku, cały czas miksując. Na koniec dodać sok z cytryny oraz aromat. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  2. 2. Przelać masę na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut, aż wierzch sernika będzie zastygnięty. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia (nie zdejmować obręczy).
    Przelać masę na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut, aż wierzch sernika będzie zastygnięty. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia (nie zdejmować obręczy).
Mus truskawkowy
Składniki potrzebne do wykonania Mus truskawkowy
Śmietana 30% - 400 g
Masło - 50 g
Czekolada biała - 150 g
Truskawka - 350 g
Cukier puder - 3 łyżki stołowe
Miód - 2 łyżki stołowe
  1. 1. Nad rondelkiem z gotującą się wodą (ok 250ml) zawiesić metalową miskę. Do miski wlać żółtka oraz 100g śmietanki. Mieszać drewnianą łyżką aż masa zgęstnieje i będzie gorąca, uważając, aby jaja się nie ścięły. Zdjąć miskę z ognia, dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz czekoladę. Wymieszać do połączenia składników. Przelać masę do dużej miski i odstawić do wystygnięcia.
  2. 2. W międzyczasie umyć i odszypułkować truskawki. Wymieszać je z miodem i zmiksować na gładką masę. Dodać do wystudzonej masy jajecznej.
  3. 3. Pozostałą ilość śmietany kremówki (300g) ubić na sztywno za pomocą miksera (śmietanka musi być bardzo zimna) nastawionego najpierw na niskie obroty, stopniowo je zwiększając. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru pudru, dalej ubijać do połączenia składników.
    Pozostałą ilość śmietany kremówki (300g) ubić na sztywno za pomocą miksera (śmietanka musi być bardzo zimna) nastawionego najpierw na niskie obroty, stopniowo je zwiększając. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru pudru, dalej ubijać do połączenia składników.
  4. 4. Ubitą kremówkę dodawać partiami do truskawkowej masy. Wymieszać składniki łyżką bardzo delikatnie, tak, aby masa nie straciła puszystości. Powstały mus przełożyć do tortownicy na wierzch sernika i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Sos truskawkowy
Składniki potrzebne do wykonania Sos truskawkowy
Truskawka - 500 g
Cukier puder - 50 g
Likier Cointreau - 2 łyżki stołowe
  1. 1. Wszystkie składniki zmiksować do całkowitego ich połączenia. Wstawić sos do lodówki na minimum 3 godziny przed podaniem.
    Wszystkie składniki zmiksować do całkowitego ich połączenia. Wstawić sos do lodówki na minimum 3 godziny przed podaniem.
  2. 2. Gdy mus zastygnie, obkroić ciasto nożem wokół boków tortownicy, zdjąć tortownicę i dalej przechowywać w lodówce (należy pozwolić ciasto oddychać).
  3. 3. Sernik podawać polany truskawkowym sosem. Smacznego!
Sernik z musem truskawkowym
  1. 1. 
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz