a-cook-oo

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Serek typu Cream Cheese - 300 g
Marchew - 250 g
Ananas - 125 g
Masło - 50 g
Cukier puder - 1 szklanka
Mleko kokosowe - 200 ml
Mąka - 2 szklanki
Cynamon - 1 łyżeczka do herbaty
Jaja kurze - 3 sztuki
Olej roślinny - 0.75 szklanki
Cukier brązowy - 0.75 szklanki
Cukier puder - 0.75 szklanki
Proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek do herbaty
Soda oczyszczona - 0.5 łyżeczki do herbaty
Cynamon - 1.5 łyżeczek do herbaty
Sól - 0.5 łyżeczki do herbaty
Gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczki do herbaty
Ekstrakt z wanilii - wg. uznania
Ocena
3.5
26
Średnia 3.5 / 5 (26 głosy)
Ciasto
Składniki potrzebne do wykonania Ciasto
Marchew - 250 g
Ananas - 125 g
Mąka - 2 szklanki
Jaja kurze - 3 sztuki
Olej roślinny - 0.75 szklanki
Cukier brązowy - 0.75 szklanki
Cukier puder - 0.75 szklanki
Proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek do herbaty
Soda oczyszczona - 0.5 łyżeczki do herbaty
Cynamon - 1.5 łyżeczek do herbaty
Sól - 0.5 łyżeczki do herbaty
Gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczki do herbaty
Ekstrakt z wanilii - wg. uznania
  1. 1. Ciasto najlepiej jest robić dzień przed planowanym podaniem. Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową. Formę 20x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180C. Przygotować 3 miski.
  2. 2. Do dużej miski przesiać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól oraz gałkę muszkatołową. Wymieszać.
  3. 3. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, posiekanego i odsączonego ananasa, wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy.
    W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, posiekanego i odsączonego ananasa, wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy.
  4. 4. W kolejnym naczyniu ubić mikserem jajka, ciągle ubijając dodać oba rodzaje cukru, olej oraz wanilię.
  5. 5. Gładką masę przełożyć do miski z suchymi składnikami, wymieszać, delikatnie wtłaczając w masę powietrze. Dodać składniki z pozostałej miski. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć ciasto do formy.
  6. 6. Wstawić do piekarnika, piec przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie, wyjąć ciasto z piekarnika, przestudzić. Następnie wyjąć z formy i odstawić na kratce do całkowitego wystygnięcia na co najmniej 3 godziny.
    Wstawić do piekarnika, piec przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie, wyjąć ciasto z piekarnika, przestudzić. Następnie wyjąć z formy i odstawić na kratce do całkowitego wystygnięcia na co najmniej 3 godziny.
Krem
Składniki potrzebne do wykonania Krem
Serek typu Cream Cheese - 300 g
Masło - 50 g
Cukier puder - 1 szklanka
Mleko kokosowe - 200 ml
Cynamon - 1 łyżeczka do herbaty
  1. 1. W międzyczasie przygotować polewę: utrzeć mikserem masło z serkiem, dodać mleko kokosowe, dalej ucierając dodawać po łyżce cukru pudru. Ucierać aż masa będzie gładka i puszysta. Schować do lodówki.
  2. 2. Gdy ciasto już ostygnie, przekroić je poziomo na dwie części. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę polewy.
  3. 3. Orzechy posiekać i posypać nimi wierzch ciasta, oprószyć cynamonem.
    Orzechy posiekać i posypać nimi wierzch ciasta, oprószyć cynamonem.
  4. 4. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przechowywać w lodówce
Ciasto marchewkowe
  1. 1. 
Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
09:18, 02.11.2016
Zobacz też ciekawe ciasta pani Ewy http://www.ewa-wachowicz.pl/przepisy-na-ciasta-2-11.html