a-cook-oo

Tort kibica :)

Tort kibica :)
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Serek typu cream cheese - 600 g
Truskawki - 700 g
Jaja kurze - 6 sztuk
Śmietana 30% - 330 ml
Cukier puder - 1.75 szklanek
Cukier puder - 0.5 szklanki
Kakao w proszku - 1 łyżka stołowa
Ser Mascarpone - 500 g
Likier Cointreau - 6 łyżek stołowych
Cukier puder - 140 g
Cukier waniliowy - 2 łyżki stołowe
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka do herbaty
Sól - 1 szczypta
Ocena
3.48
27
Średnia 3.48 / 5 (27 głosy)
Biszkopt kakaowy
Składniki potrzebne do wykonania Biszkopt kakaowy
Jaja kurze - 6 sztuk
Cukier puder - 140 g
Cukier waniliowy - 2 łyżki stołowe
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka do herbaty
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  2. 2. Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, kakao, dodać proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownic, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut.
    Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, kakao, dodać proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownic, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut.
  3. 3. Po upieczeniu, aby nadać odpowiednią strukturę ciasta, należy upuścić formę z wysokości ok. 0,5m. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika z otwartymi drzwiczkami do czasu, aż ciasto wystygnie. Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Przełożenie
Składniki potrzebne do wykonania Przełożenie
Truskawki - 700 g
Śmietana 30% - 330 ml
Cukier puder - 0.5 szklanki
Ser Mascarpone - 500 g
Likier Cointreau - 6 łyżek stołowych
  1. 1. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki.
  2. 2. Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na 3 blaty. Każdy z blatów nasączyć likierem.
  3. 3. Śmietankę ubić mikserem, najpierw na niskich obrotach, stopniowo zwiększając dodawać cukier puder. Po dodaniu, ubijać jeszcze ok 2 minut aż śmietana będzie sztywna. Dodać ser mascarpone i delikatnie wymieszać mikserem nastawionym na niskie obroty.
    Śmietankę ubić mikserem, najpierw na niskich obrotach, stopniowo zwiększając dodawać cukier puder. Po dodaniu, ubijać jeszcze ok 2 minut aż śmietana będzie sztywna. Dodać ser mascarpone i delikatnie wymieszać mikserem nastawionym na niskie obroty.
  4. 4. Przykryć pierwszy blat truskawkami, układając je promieniście, przecięciem do dołu. Wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, kolejną porcją truskawek, kremu oraz trzecim blatem. Wstawić do lodówki.
Wierzch
Składniki potrzebne do wykonania Wierzch
Serek typu cream cheese - 600 g
Cukier puder - 1.75 szklanek
Kakao w proszku - 1 łyżka stołowa
  1. 1. Na wysokich obrotach miksera utrzeć serek cream cheese, stopniowo dodając cukier puder. Masa musi być błyszcząca i bardzo puszysta.
  2. 2. Wyjąć tort z lodówki i obłożyć go z wierzchu powstałą masą. Wyrównac łopatką. Wstawić z powrotem do lodówki na około 4 godziny.
    Wyjąć tort z lodówki i obłożyć go z wierzchu powstałą masą. Wyrównac łopatką. Wstawić z powrotem do lodówki na około 4 godziny.
  3. 3. Propozycja dekoracji: wyciąć z tekturki kształt piłki futbolowej, pozostawiając jedynie białe pola. Nałożyć szablon na wierzch tortu i posypać kakaem. Dekorować tort najlepiej tuż przed podaniem. Tort jest przepyszny i będzie idealnym prezentem dla każdego prawdziwego kibica :) Smacznego!
Tort kibica :)
  1. 1. 
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz