a-cook-oo

Tort malinowy

Tort malinowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Serek typu cream cheese - 600 g
Maliny - 500 g
Jaja kurze - 6 sztuk
Cukier puder - 1.5 szklanek
Syrop malinowy - 5 łyżek stołowych
Syrop malinowy - 5 łyżek stołowych
Woda - 1 szklanka
Cukier puder - 150 g
Śmietana 30% - 330 ml
Proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek do herbaty
Sól - 1 szczypta
Cukier puder - 0.5 szklanki
Ser Mascarpone - 500 g
Ocena
3.47
34
Średnia 3.47 / 5 (34 głosy)
Biszkopt
Składniki potrzebne do wykonania Biszkopt
Jaja kurze - 6 sztuk
Cukier puder - 150 g
Proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek do herbaty
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Piekarnik nagrzać do 180st.C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką.
  2. 2. Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut.
    Oddzielić białka od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając dodawać cukier puder. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przelać do formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut.
  3. 3. Po upieczeniu, aby nadać odpowiednią strukturę ciasta, należy upuścić formę z wysokości ok. 0,5m. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika z otwartymi drzwiczkami do czasu, aż ciasto wystygnie. Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Przełożenie
Składniki potrzebne do wykonania Przełożenie
Maliny - 500 g
Syrop malinowy - 5 łyżek stołowych
Woda - 1 szklanka
Śmietana 30% - 330 ml
Cukier puder - 0.5 szklanki
Ser Mascarpone - 500 g
  1. 1. Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na 3 blaty. Rozrobić syrop malinowy w szklance wody. Nasączyć każdy z blatów.
  2. 2. Na dolny oraz środkowy spód wyłożyć konfiturę oraz maliny.
  3. 3. Śmietankę ubić mikserem, najpierw na niskich obrotach, stopniowo zwiększając dodawać cukier puder. Po dodaniu, ubijać jeszcze ok 2 minut aż śmietana będzie sztywna. Dodać ser mascarpone i delikatnie wymieszać mikserem nastawionym na niskie obroty.
    Śmietankę ubić mikserem, najpierw na niskich obrotach, stopniowo zwiększając dodawać cukier puder. Po dodaniu, ubijać jeszcze ok 2 minut aż śmietana będzie sztywna. Dodać ser mascarpone i delikatnie wymieszać mikserem nastawionym na niskie obroty.
  4. 4. Przykryć kremem maliny, całość lekko docisnąć trzecim blatem.
Wierzch
Składniki potrzebne do wykonania Wierzch
Serek typu cream cheese - 600 g
Cukier puder - 1.5 szklanek
Syrop malinowy - 5 łyżek stołowych
  1. 1. Na wysokich obrotach miksera utrzeć serek typu cream cheese, stopniowo dodając cukier puder. Masa musi być błyszcząca i bardzo puszysta.
  2. 2. Połowę kremu przełożyć do drugiej miseczki. Dodać syrop malinowy (lub barwnik spożywczy) w takiej ilości, aby uzyskać zadowalający nas różowy kolor.
    Połowę kremu przełożyć do drugiej miseczki. Dodać syrop malinowy (lub barwnik spożywczy) w takiej ilości, aby uzyskać zadowalający nas różowy kolor.
  3. 3. Szpatułką nakładać krem na tort. Białą masę rozprowadzić na wierzchu tortu oraz na górnej i środkowej części brzegów. Różową masę nałożyć na dolną oraz środkową część. Obracając tort wygładzić i lekko połączyć ze sobą masy tak, aby powstał efekt lekkiego cieniowania.
  4. 4. Wstawić tort do lodówki na conajmniej 4 godziny przed podaniem.
Tort malinowy
  1. 1. 
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz