a-cook-oo

Mrożony torcik malinowo-czekoladowy na letnie upały

Mrożony torcik malinowo-czekoladowy na letnie upały
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Śmietana 36% - 1 kg
Cukier puder - 150 g
Migdał - 100 g
Ocet winny - 0.5 łyżki stołowej
Malina - 500 g
Sól - 1 szczypta
Cukier puder - 150 g
Ocena
3.42
24
Średnia 3.42 / 5 (24 głosy)
Beza - spód
Składniki potrzebne do wykonania Beza - spód
Cukier puder - 150 g
Migdał - 100 g
Ocet winny - 0.5 łyżki stołowej
Sól - 1 szczypta
  1. 1. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st.C. Migdały posiekać blenderem na drobny proszek.
  2. 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cuker puder, dalej ubijając na błyszczącą pianę. Dodać sproszkowane migdały. Dodać ocet i wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  3. 3. Masę beżową wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut, aż się lekko zrumieni.
    Masę beżową wyłożyć do przygotowanej  tortownicy i wyrównać. wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut, aż się lekko zrumieni.
Masa śmietankowa
Składniki potrzebne do wykonania Masa śmietankowa
Śmietana 36% - 1 kg
Malina - 500 g
Cukier puder - 150 g
  1. 1. Czekoladę gorzką rozpuścić z łyżką śmietany w gorącej kąpieli. Dodać 25g cukru pudru, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  2. 2. Czekoladę białą również rozpuścić z łyżką śmietany w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić.
  3. 3. 250g malin wymieszać ze 125g cukru pudru, aby owoce puściły sok. Wstawić do lodówki.
    250g malin wymieszać ze 125g cukru pudru, aby owoce puściły sok. Wstawić do lodówki.
  4. 4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i podzielić na 3 części, odpowiednio po 1/4, 1/4 i 1/2 ilości kremu.
  5. 5. Pierwszą ćwiartkę kremu wymieszać z ostudzoną ciemną czekoladą i wyłożyć na wystudzony spód bezowy. Wstawić do zamrażalki.
  6. 6. Największą porcję kremu wymieszać z musem malinowym. Połowę malinowego kremu wyłożyć do tortownicy na warstwę z ciemnej czekolady. Wstawić do zamrażalki.
    Największą porcję kremu wymieszać z musem malinowym. Połowę malinowego kremu wyłożyć do tortownicy na warstwę z ciemnej czekolady. Wstawić do zamrażalki.
  7. 7. Kolejną porcję kremu wymieszać z białą czekoladą i wyłożyć do tortownicy. Z powrotem wstawić do zmrożenia.
  8. 8. Odstępy między wykładaniem kolejnych warstw powinny trwać ok. 10 minut, aby warstwy lekko stężały. I tak po kolejnych 10 minutach wyłożyć na torcik ostatnią już warstwę kremu malinowego. Na wierzch wyłożyć niedbale pozostałą ilość malin. Wstawić torcik do zamrażalki do całkowitego zmrożenia, tj na ok. 4 godziny.
  9. 9. Gdy masa całkowicie stężeje, obkroić brzegi torciku, zdjąć obręcz tortownicy. Całość można posypać wiórkami czekolady. Wstawić do lodówki na godzinę przed podaniem. Smacznego!
    Gdy masa całkowicie stężeje, obkroić brzegi torciku, zdjąć obręcz tortownicy. Całość można posypać wiórkami czekolady. Wstawić do lodówki na godzinę przed podaniem. Smacznego!
Mrożony torcik malinowo-czekoladowy na letnie upały
  1. 1. 
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz