a-cook-oo

Ciasto z masą serową i morelami

Ciasto z masą serową i morelami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Mąka pszenna - 250 g
Morele - 10 sztuk
Serek typu Cream Cheese - 125 g
Cukier - 2 łyżki stołowe
Ser Mascarpone - 250 g
Masło - 50 g
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Cukier puder - 200 g
Serek typu cream cheese - 250 g
Żółtko jaja kurzego - 1 sztuka duża
Borówki amerykańskie - 200 g
Jaja kurze - 2 sztuki
Soda oczyszczona - 1.5 łyżeczek do herbaty
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Masło - 100 g
Ocena
3.95
20
Średnia 3.95 / 5 (20 głosy)
Spód
Składniki potrzebne do wykonania Spód
Mąka pszenna - 250 g
Cukier - 2 łyżki stołowe
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Żółtko jaja kurzego - 1 sztuka duża
Soda oczyszczona - 1.5 łyżeczek do herbaty
Masło - 100 g
  1. 1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy (wanilinowy) oraz sodę oczyszczoną i wymieszać.
  2. 2. Dodać pokrojone na małe kawałeczki masło. Posiekać szybko nożem. Następnie dodać żółtko i 2 łyżki wody. Szybko zagniatać, dodając po trochu wody, w takiej ilości, aby ciasto dało się uformować w zwartą, jednolitą kulę.
    Dodać pokrojone na małe kawałeczki masło. Posiekać szybko nożem. Następnie dodać żółtko i 2 łyżki wody. Szybko zagniatać, dodając po trochu wody, w takiej ilości, aby ciasto dało się uformować w zwartą, jednolitą kulę.
  3. 3. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na ok. 15 minut do lodówki.
  4. 4. Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
  5. 5. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Placek nawinąć na wałek i przełożyć do przygotowanej formy. Ciasto powinno przylegać do brzegów formy. Odkroić wystające kawałki ciasta. Całe ciasto ponakłuwać widelcem.
Nadzienie
Składniki potrzebne do wykonania Nadzienie
Morele - 10 sztuk
Ser Mascarpone - 250 g
Serek typu cream cheese - 250 g
Jaja kurze - 2 sztuki
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
  1. 1. Morele umyć i przekroić na połówki. Ułożyć promieniście przecięciem do dołu na spodzie ciasta.
  2. 2. Serek mascarpone utrzeć z serkiem cream cheese na gładką masę. Dodać całe jajka, jedno po drugim, cukier waniliowy (wanilinowy) i całość lekko ubić. Można dodać więcej cukru, ok. 1/4 szklanki cukru kryształowego, jednak polewa będzie na tyle słodka, że nie jest to konieczne.
  3. 3. Wylać masę serową na przygotowany kruchy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut, aż ciasto będzie zrumienione a masa serowa ścięta. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku przez ok. godzinę. Następnie wystawić na blat kuchenny do całkowitego ostygnięcia.
    Wylać masę serową na przygotowany kruchy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50-60 minut, aż ciasto będzie zrumienione a masa serowa ścięta. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku przez ok. godzinę. Następnie wystawić na blat kuchenny do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch
Składniki potrzebne do wykonania Wierzch
Serek typu Cream Cheese - 125 g
Masło - 50 g
Cukier puder - 200 g
Borówki amerykańskie - 200 g
  1. 1. Masło musi być ogrzane do temperatury pokojowej. Serek natomiast zimny, prosto z lodówki.
  2. 2. W misie miksera utrzeć na średnich obrotach masło z cukrem pudrem. Następnie dodać serek i na wysokich obrotach ubić składniki, aby powstał puszysty i błyszczący krem.
    W misie miksera utrzeć na średnich obrotach masło z cukrem pudrem. Następnie dodać serek i na wysokich obrotach ubić składniki, aby powstał puszysty i błyszczący krem.
  3. 3. Rozsmarować krem na przestudzonym cieście. Posypać borówkami i wstawić do lodówki. Schładzać co najmniej kilka godzin. Obkroić nożem dookoła i uwolnić ciasto z formy. Sprawdzi się jako pyszny dodatek do porannej kawy. Smacznego!
Ciasto z masą serową i morelami
  1. 1. 
Komentarze (5) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
09:16, 02.11.2016
fajne ciacho
Gość
17:40, 24.04.2014
a-cook-oo
22:34, 16.01.2013
serek typu Cream Cheese to taki jak Pfiladelphia, Twój Smak itp. ważne by był pulchny i zawierał sól. można ewentualnie użyć innego puszystego serka np. Almette i dodać odrobinę soli. (prosimy o wybaczenie tak późnej odpowiedzi)
Gość
12:03, 22.09.2012
co to jest serek typu cream cheese? Philadelphia czy Bieluch ?
Gość
06:43, 25.08.2012
Dziewczyny, to jest REWELACJA! pierwsze ciasto morelowe jakie zrobiłam:) pycha, naprawdę! gratulacje.